torstai 22. joulukuuta 2016

Faijan Hampurilaisia


Euroopan suurkaupungeissa on huomattavissa voimakas hampurilaisbuumi. Artisaaniburgereita tarjoavia ravintoloita löytyy joka kulmalta. Naughty Burger, The Lucky Bustard ja Friends & Burgers ovat mainioita esimerkkejä trendin rantautumisesta Suomeen. Hampurilainen kelpaa hienoimpienkin ravintoloiden a la carte listalle. McDonalds sulkee suuria määriä liikkeitään - ihmiset ovat valmiita maksamaan laadusta.

No, se toinen vähintäänkin yhtä palkitseva vaihtoehto on väsätä burgerit itse. Alla oleva resepti on aikoinaan julkaistu NY Times lehdessä ja sitä on useassa blogissa lainattukin. Ei ihme, sillä lopputulos on loistava.


Sämpylät (8kpl)

Aineet
2,5 dl vettä
0,5 dl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
2 rkl pehmeää voita
1 muna

Voiteluun
1 muna

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi, lisää hiiva ja sokeri. Sekoita jauhot ja suola. Nypi voi jauhojen sekaan. Yhdistä neste ja jauhot. Vaivaa, kunnes taikina on kiinteää. Peitä kulho kelmulla ja anna kohota 1-2 tuntia.

Kaada taikina kulhosta ja jaa kahdeksaan osaan. Muotoile pellille sämpylät ja anna kohota liinan alla 1-2 tuntia. Käsittele taikinaa mahdollisimman vähän.

Lämmitä uuni 200 asteeseen (ei kiertoilmaa). Voitele sämpylät ja paista keskitasolla 10-15 minuuttia.


Jauhelihapihvit (6-8 pihviä)


600 g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
tuoretta persiljaa (noin puoli ruukkua)
1 muna
0,5 dl savukastiketta
1 tl suolaa
mustapippuria reilusti
0,5 tl chilijauhetta
1 tl savupaprikaa


Ota jauheliha lämpiämään tunti ennen valmistusta. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla muutama minuutti. Sekoita kaikki aineet ja muotoile haluamasi kokoisia pihvejä. Paista 2-3 minuuttia per puoli riippuen haluamastasi kypsyysasteesta.


Nopea chilimajoseesi

Omasta mielestäni "must have" täytteita ovat cheddar ja majoneesi. Tässä on helppo ja nopea ohje (chili)majoneesin valmistuksesta. Aikaa kuluu vain 3 minuuttia etkä osta kaupasta enää yhtäkään valmismajoneesia...

1 muna
1 valkosipulinkynsi
1 tl dijon sinappia (muukin vahva sinappi käy)
2 tl sitruunan mehua
pippuria
2-3 dl rypsiöljyä
2 tl chilijauhetta
2 rkl ketsuppia

Onnistuakseen kaikkien aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä! Sekoita muna, valkosipuli, sitruunan mehu, sinappi sekä pippuri ja sekoita sauvasekoittimella. Samalla, kun sekoitat, kaada rypsiöljy hyvin hitaasti ohuena vanana mukaan. Loppua kohti öljyä voi kaataa enemmänkin. Mausta chilillä ja pienellä määrällä ketsuppia.

Pohja toimii kaikkiin majoneeseihin, eli mausteita vaihtamalla saat lukemattoman määrän erilaisia kastikkeita. Lisää esimerkiksi pari kynttä valkosipulia ja suolaa - saat aiolia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti