Lihapiirakka on yksi omista suosikeistani. Jostain syystä sitä tulee aina tehtyä joulun aikoihin, vaikka kyseessä ei varsinainen joululeivonnainen olekaan. Tällä kertaa pohjaksi valitsin oli rahka-voi-taikinan. Nyppiessä paketillisen voita jauhoihin verisuonet tuntuivat tukkeutuvan jo pelkästä ajatuksesta. Tämä ajatus jäi taka-alalle maistaessani ensimmäisen palan piirakkaa... Ehkä seuraavalla kerralla mennään "terveellisemmän" kautta ja pohja valmistuu sokerittomasta pullataikinasta.
Lihapiirakka
500 g margariinia tai voita
500 g vehnäjauhoja (noin 8dl)
2 tl leivinjauhetta
500 g maitorahkaa
Täyte
400 g jauhelihaa
1 kpl sipuli
1 kpl valkosipulinkynsi
n. 1 tl suolaa
n. 1 tl paprikajauhetta
n. 1 tl maustepippuria
ripaus chilijauhetta
2 dl puuroriisiä
2 dl vettä
1 L maitoa
2 kpl kananmunia
Nypi jauhot, leivinjauhe ja huoneen lämpöinen voi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää rahka, sekoita ja laita taikina kovettumaan pariksi tunniksi jääkaappiin. Ota taikina mahdollisimman myöhäisessä vaiheessa jääkaapista, jotta sen käsittely olisi helpompaa.
Kiehauta vesi ja lisää puuroriisit. Kun vesi on imeytynyt, lisää maito pieninä annoksina koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa ja pidä pienellä lämmöllä noin 40 minuuttia välillä sekoittaen. Palaa sitten tosi helposti pohjaan... Keitä kananmunat (10min). Paista jauheliha, sipulit ja valkosipuli. Mausta hyvin! Sekoita kaikki yhteen ja tarkista maku. Taikina on melko miedon makuinen, joten täytteessä pitää olla makua.
Ota pieni pala taikinaa erikseen koristeita varten. Kauli lopusta kaksi noin pellillisen kokoista palaa, joista kansi on hieman suurempi. Levitä noin 2cm paksu kerros täytettä pohjalle ja jätä noin 2 cm jokaiselta sivulta tyhjäksi. Laske kansi päälle ja tiivistä reunat. Pistä haarukalla reikiä kanteen. Kauli pieni osa taikinasta ohueksi levyksi, tee haluamasi kuviot esimerkiksi piparkakkumuoteilla tai veitsellä, koristele ja voitele pinta kananmunalla. Uuni 200 astetta ja aikaa noin 25 minuuttia. Eikun herkuttelemaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti