Aloitan blogini aina ajankohtaisella pizzalla.
Jokaisella on omat mielipiteensä ja reseptiikkansa tämän herkun valmistamiseksi. Useiden kymmenien taikina- ja kastike-kokeilujen jälkeen sain käsiini mm. Saku Tuomisen ja Luca Platanian Pizze -kirjan - "täydellinen pizza" oli löytynyt. Kirja tarjoaa mielenkiintoisen annoksen pizzan historiasta ja sen kehittymisestä nykyiseen muotoonsa. Upeat kuvat saavat lukijan kuolaamaan ja haaveilemaan makumatkasta Napoliin tai Roomaan. Ja löytyy sieltä tietenkin ohjeet täydellisen pizzapohjan sekä tomaattikastikkeen luomiseksi. Suosittelen tätä kirjaa vahvasti kaikille aiheesta kiinnostuneelle!
Poimin alle kaksi taikinavaihtoehtoa, joista ensimmäisen pitkä nostatusaika palkitsee leipojansa.
Päivän taikina (10-12 tunnin nostatus)
500 g vehnäjauhoja
3,5 dl kylmää vettä
3 g kuivahiivaa
10 g suolaa
10 g oliiviöljyä
- Ota 0,5dl vettä ja sekoita siihen suola.
- Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja lisää suolaton vesi (3dl). Vaivaa taikinaa 10 minuuttia.
- Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes kaikki vesi on imeytynyt.
- Lisää öljy ja vaivaa edelleen.
- Nostata taikinaa noin 10 tuntia mahdollisimman ilmatiiviissä astiassa ja viimeiset kaksi tuntia liinan alla lopullisen annoskoon mukaisissa "palloissa".
Kiireisen pizza (1 tunnin nostatus)
500 g vehnäjauhoja
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
7 g kuivahiivaa
10 g suolaa
10 g oliiviöljyä
Jos haluat pizzasi nopeasti, toimi kuten yllä, mutta käytä lämmintä vettä ja enemmän hiivaa. Vaivaaminen luo pitsaan sitkon ja on tärkein yksittäinen tekijä onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi, joten älä oikaise tässä vaiheessa!
Tomaattikastike
Olen yksi niistä, jotka ovat keittäneet tomaattikastiketta kasaan saavuttaakseni parhaan lopputuloksen. Seuraava ohjeessa toimitaan päinvastoin ja lopputulos on äärimmäisen raikas ja onnistunut...
2 tölkkiä kuorittuja tomaatteja
20 g suolaa
20 g oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
Tuoretta basilikaa
Sekoita tomaatit, suola sekä oliiviöljy ja murskaa sauvasekoittimella. Lisää joukkoon pariin osaan halkaistut valkosipulinkynnet ja reilu kourallinen revittyjä basilikan lehtiä. Peitä ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Kastikkeesta tulee melko juoksevaa.
Nupit kaakkoon
Onnistuminen vaatii maksimaalista lämpötilaa. Kotiuunien teho ei tahdo riittää, mutta pizzakiven avulla päästään lähelle oikean pizza-uunin tuotosta. Jos et omista kiveä, hyödynnä esikuumennettua uunipeltiä. Unohda kiertoilmatoiminto, joka kuivattaa pizzasi.
Muotoile pizzapohjasi käsin - kaulin ei kuulu pizzan valmistukseen! Levitä tomaattikastike ja paista noin 7 minuuttia. Lisää nopeasti juusto ja haluamasi täytteet ja jatka paistamista noin 5 minuuttia. Varoitan jo etukäteen, että kriittisyytesi kasvaa ja roiskeläpät jäävät jatkossa toisten syötäviksi...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti