Tomi Björkin ja Matti Wikbergin Farang ravintola on tarjonnut minulle yhden mieleenpainuvimmista yksittäisistä ruokalajeista. Ravintola avattiin vuonna 2009 ja karamelliporsas on säilynyt listalla aina alusta tähän päivään asti. Pitkään marinoidun ja haudeutetun lihan karamellisointi ei tulisi ensimmäisenä itselleni mieleen, mutta lopputulos on huikea! Kyseinen ruoka taisi olla tarjolla myös viime vuoden Flow festivaaleilla...
Ruoan valmistus ottaa pari päivää, mutta ei ole erityisen vaikea tai työläs. Tämä resepti on julkaistu aikaisemmin useassa blogeissa ja löytynee Farang keittokirjastakin. Monessa ohjeessa lihan määrä puolta pienempi, mutta kastike riittää kyllä isompaakin lihakimpaletta varten.
Farangin karamellipossu
Haudutusliemi
2 kg porsaan kasleria
10 cm pala inkivääriä
1 l vettä
1 valkosipulin kynsi
1 korianterinjuuri
2 tl valkopippuria
2 dl valkoviiniä
4 dl vähäsuolaista soijaa
0,5 dl ketjab manis -kastiketta
1 dl osterikastiketta
1. Päivä
Ota liha huoneen lämpöön pari tuntia ennen liemen valmistamista. Kuori ja lohko inkivääri. Mittaa kaikki haudutusliemen ainesosat kattilaan ja kiehauta. Aseta liha uunivuokaan ja kaada liemi lihan päälle. Valitse mahdollisimman pieni vuoka, jotta haudutusliemi riittää peittämään koko lihakimpaleen. Hauduta lihaa kannen alla 160-asteisessa unissa. Haudutin kahden kilon lihapalaa noin 6 tuntia. Puolta pienempi liha vaatii 3-4 tunnin haudutuksen. Nosta liha toiseen astiaan, peitä kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin. Säilytä myös haudutusliemi.
Ota liha huoneen lämpöön pari tuntia ennen liemen valmistamista. Kuori ja lohko inkivääri. Mittaa kaikki haudutusliemen ainesosat kattilaan ja kiehauta. Aseta liha uunivuokaan ja kaada liemi lihan päälle. Valitse mahdollisimman pieni vuoka, jotta haudutusliemi riittää peittämään koko lihakimpaleen. Hauduta lihaa kannen alla 160-asteisessa unissa. Haudutin kahden kilon lihapalaa noin 6 tuntia. Puolta pienempi liha vaatii 3-4 tunnin haudutuksen. Nosta liha toiseen astiaan, peitä kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin. Säilytä myös haudutusliemi.
2.Päivä
Mausta haudutusliemi
2,5 dl lihan haudutuslientä
2,5 dl lihan haudutuslientä
4 tähtianista
1 kanelitanko
Kuori hyytynyt rasva liemen päältä ja mittaa liemestä 2,5 dl kattilaan. Lisää tähtianikset ja kanelitanko - kiehauta ja anna jäähtyä haaleaksi.
Karamelli
5,5 dl palmusokeria
1 dl sokeria
1 dl vettä
Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri liukenee. Lisää maustettu haudutusliemi karamelliin ja kiehauta seos. Sekoita koko ajan.
Paahdetut sipulit
2 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
reilusti öljyä paistamiseen
Paahda sipulit reilussa öljyssä rapeiksi.
Leikkaa possu kuutioiksi (3cm*3cm). Friteeraa palat kuumassa (170 astetta) öljyssä noin pari minuuttia. Pinta saa olla hieman rapsakka ja tumma.
Viimeistely
2 punaista chiliä
ruukku korianteria
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti