maanantai 9. tammikuuta 2017

Karamellipossu


Tomi Björkin ja Matti Wikbergin Farang ravintola on tarjonnut minulle yhden mieleenpainuvimmista yksittäisistä ruokalajeista. Ravintola avattiin vuonna 2009 ja karamelliporsas on säilynyt listalla aina alusta tähän päivään asti. Pitkään marinoidun ja haudeutetun lihan karamellisointi ei tulisi ensimmäisenä itselleni mieleen, mutta lopputulos on huikea! Kyseinen ruoka taisi olla tarjolla myös viime vuoden Flow festivaaleilla...

Ruoan valmistus ottaa pari päivää, mutta ei ole erityisen vaikea tai työläs. Tämä resepti on julkaistu aikaisemmin useassa blogeissa ja löytynee Farang keittokirjastakin. Monessa ohjeessa lihan määrä puolta pienempi, mutta kastike riittää kyllä isompaakin lihakimpaletta varten.

Farangin karamellipossu

Haudutusliemi
2 kg porsaan kasleria
10 cm pala inkivääriä
1 l vettä
1 valkosipulin kynsi
1 korianterinjuuri
2 tl valkopippuria
2 dl valkoviiniä
4 dl vähäsuolaista soijaa
0,5 dl ketjab manis -kastiketta
1 dl osterikastiketta

1. Päivä

Ota liha huoneen lämpöön pari tuntia ennen liemen valmistamista. Kuori ja lohko inkivääri. Mittaa kaikki haudutusliemen ainesosat kattilaan ja kiehauta. Aseta liha uunivuokaan ja kaada liemi lihan päälle. Valitse mahdollisimman pieni vuoka, jotta haudutusliemi riittää peittämään koko lihakimpaleen. Hauduta lihaa kannen alla 160-asteisessa unissa. Haudutin kahden kilon lihapalaa noin 6 tuntia. Puolta pienempi liha vaatii 3-4 tunnin haudutuksen. Nosta liha toiseen astiaan, peitä kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin. Säilytä myös haudutusliemi.

2.Päivä

Mausta haudutusliemi
2,5 dl lihan haudutuslientä
4 tähtianista
1 kanelitanko

Kuori hyytynyt rasva liemen päältä ja mittaa liemestä 2,5 dl kattilaan. Lisää tähtianikset ja kanelitanko - kiehauta ja anna jäähtyä haaleaksi. 

Karamelli
5,5 dl palmusokeria
1 dl sokeria
1 dl vettä

Mittaa sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes sokeri liukenee. Lisää maustettu haudutusliemi karamelliin ja kiehauta seos. Sekoita koko ajan.

Paahdetut sipulit
2 salottisipulia
5 valkosipulinkynttä
reilusti öljyä paistamiseen

Paahda sipulit reilussa öljyssä rapeiksi.

Leikkaa possu kuutioiksi (3cm*3cm). Friteeraa palat kuumassa (170 astetta) öljyssä noin pari minuuttia. Pinta saa olla hieman rapsakka ja tumma.

Viimeistely
2 punaista chiliä
ruukku korianteria
3 rkl riisiviinietikkaa

Pilko chilit ja yrtit. Kokoa annos. Tarjoa esimerkiksi riisin kanssa. Laita silmät kiinni ja nauti...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti